Hardloop resultaat

by Sander

Posted on 04 October 2019 at 10:10


Teva Halve van Haarlem

Toen ik net met hardlopen begon wist ik er niet zoveel van af. Ik was gewoon lekker bezig en begon steeds meer kilometers te maken. Totdat ik er achter kwam dat er dus hardloop wedstrijden georganiseerd werden, waar iedereen aan mee kon doen. Dat leek mij de uitgelezen kans om mijn hardloop kunsten eens te proberen tijdens zo'n wedstrijd. 

De eerste wedstrijd waar ik aan mee deed was de Almere City Run, over een afstand van ongeveer 14 kilometer liep ik een tijd van 4 minuten en 59 seconde per kilometer. Best een verdienstelijke resultaat voor iemand die dat jaar was begonnen met hardlopen. 

Daarna ging ik de Dam tot Dam loop by night doen. Een wedstrijd van 8 kilometer. Eigenlijk vond ik 8 kilometer te weinig. Maar durfde niet mee te doen met de Dam tot Dam loop omdat ik dacht dat het een hele marathon (42 kilometer) was. Die avond liep ik een tijd van 4 minuten en 38 seconden per kilometer. Daar was ik best trots op. Dat was echt een snelle tijd. Daarna wilde ik eigenlijk alleen maar meer kilometers maken met als uiteindelijke doel een halve marathon. 

Op 18 maart 2018 liep ik mijn eerste halve marathon. De Utrecht Science halve marathon. De start en finish van deze marathon was achter mijn vroegere Hogere School. Dit was voor mij een rede om aan deze halve marathon mee te doen. In een tijd van 5 minuten en 15 seconde per kilometer volbracht ik deze. Toen al best een goede prestatie. Natuurlijk wilde ik sneller. Daarom bedacht ik me dat een halve marathon onder de 5 minuten per kilometer haalbaar moest zijn. In mijn omgeving hoorde ik wel dat het erg ambiteus plan was.

In 2018 liep ik aan best een aantal wedstrijden mee. Waarbij ik wisselende resultaten haalde. De oorzaak lag hem vaak in dat ik pas voor de eerste keer aan zo'n wedstrijd meedeed en dus niet op de hoogte was van de route. 

Waardoor ik vaak in het begin te hard vanb stapel liep zodat ik aan het einde te kort kwam. Soms zoveel te kort dat ik moest wandelen. Waardoor ik dus een goede rede had om nogmaals aan zo'n wedstrijd mee te doen om deze dan hardlopend uit te lopen in plaats van stukken te wandelen. 

In 2019 begon ik steeds intensiever te trainen. Met intensiever bedoel ik dat ik steeds meer kilometers ging maken.  Met mijn conditie is namelijk niks mis, maar mijn lichaam was niet gewend aan zoveel kilometers hard te lopen. Doordat ik steeds meer kilometers ging maken in een korte periode raakte mijn lichaam gewend aan grote afstanden te lopen.

Toen ik op zondag 22 september 2019 meedeed aan de Dam tot Dam loop voor Kika, waar mijn intentie was om een snelle tijd neer te zetten, en deze uiteindelijk niet door ging vanwege veiligheid was de deceptie groot. Ik wilde namelijk onder de 5 minuten per kilomter lopen over een afstand van 17 kilometer om zo vast een voorproefje te nemen op de halve marathon. Maar dat ging dus helaas niet door.

Die week erna liep ik de Halve van Haarlem. Misschien kwam het door de frustratie van de Dam tot Dam loop maar tijdens die wedstrijd liep ik 4 minuten en 49 seconde per kilomter. Mijn doel was bereikt. Al tijdens de wedstrijd liep ik , tegen het einde al, met een hele grote glimlach op mijn gezicht. Het gevoel wat je dan hebt is onbeschrijvelijk. Dat je datgene haalt wat je een jaar geleden als doel hebt gesteld. Die week erna liep ik gelijk de Singel loop van Utrecht waar ik ook een top tijd haalde van 4 minuten en 27 seconde per kilometer, over een afstand van 10 kilometer. Wat voor zowel de 5 als 10 kilometer een persoonlijk record was.

Twee weken na de Singel loop liep ik de halve marathon van Amsterdam. Dat was eigenlijk een goed meetpunt om te kijken of ik die keer bij de Halve van Haarlem niet gewoon geluk had. Door omstandigheden had ik niet de intentie om onder de 5 minuten per kilometer te lopen. Toch liep ik een snelle halve marathon van 4 minuten en 53 seconde per kilometer over een afstand van 21 kilometer, daar was ik best trots op. Het was een bevestiging dat door het harde trainen me gelukt was om al twee keer onder de 'magische' grens van 5 minuten per kilometer uit te komen.

Ik hoop dan ook dat voor het jaar 2020 ik deze trend voort kan zetten. 

 


 

Search
Categories

Teva Halve van Haarlem
Singel loop Utrecht
TCS Amsterdam marathon
Laat een bericht achter:
Log in om een bericht achter te laten.
Nog geen berichten geplaatst.